Vásároljunk okosan!

A mai modern világban, ahol minden élelmiszert igyekeznek a legjobban eladhatóvá és kívánatossá tenni, a tudatosság igazi kincsnek számít. Napról napra több és újabb, még nem ismert élelmiszereket, nyersanyagokat érhetünk el a boltok polcain, így még nehezebb eligazodnunk az élelmiszerek világában és megfelelő alapanyagot választani. Főként, ha még kezdők vagyunk az egészséges táplálkozás terén.

A következő vásárlási tippekkel szeretnénk segíteni az okos élelmiszer vásárlásban:

  • Tervezzünk! Vásárlás előtt mindig gondoljuk végig, milyen alkalomra készülünk, milyen receptet szeretnénk életre kelteni és milyen alapanyagok szükségesek ehhez. Ha már egy kész listával érkezünk a vásárlás helyszínére, kisebb az esélye, hogy elcsábulunk egy olyan élelmiszer felé, amire igazából nincs is feltétlenül szükségünk. Mindig ellenőrizzük, hogy a listán az ajánlásnak megfelelően az összes élelmiszercsoportból szerepeljen nyersanyag. Vagyis rendszeresen kerüljön a kosarunkba friss zöldség és gyümölcs, teljes értékű gabonaféle (pl. teljes kiőrlésű kenyér vagy péksütemény), sovány tejtermék és húsféle
  • Együnk néhány falatot, mielőtt elindulunk vásárolni! A kelleténél több, és így nagyobb kalória tartalmú élelmiszert választunk, ha éhesen megyünk el vásárolni, mivel a vizuális és egyéb ingerek hatással vannak az étvágyunk kialakulására és növekedésére
  • Gondoljuk át a mennyiségeket! Csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyi rövid időn belül el is fogy, így nem kell az energiaszükségletünket meghaladó mennyiséget elfogyasztanunk csak azért, mert nem szeretnénk, hogy az élelmiszer tönkremenjen.
  • Olvassuk el a címkét! Tanulmányozzuk át az összetevők listáját, hogy minőségi, friss termékek kerüljenek a kosárba. Ha az évszaknak megfelelően kapható nyersanyagot választunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legtöbb értékes tápanyag jut be a szervezetünkbe.
  • Az alapelvek elsajátítása után a tudatos vásárlás már a hétköznapok minden étkezésénél visszaköszönhet, és a napi rutinunk része lehet.

Forrás: okostanyer.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük